• Standaard

Nieuws

 • Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is

  NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden     Fran...

  Lees meer
 • Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?

  Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...

  Lees meer
Meer nieuws

Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is

NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden

 

 

Frankrijk werkt aan een noodplan vanwege de toename van het aantal bedwantsen. Moeten we ons in Nederland ook zorgen maken over het insect? "We reizen weer, dus het gaat hier uitstekend met de bedwants."

 

Eerst het goede nieuws: op zich zijn bedwantsen niet écht schadelijk. De minuscule, ovaalvormige diertjes verspreiden geen dodelijke ziektes. Maar daar is alles mee gezegd.

De insecten hebben menselijk bloed nodig om in leven te blijven: vrouwtjes om eitjes te produceren, mannetjes om zaad te produceren. De beten van de bedwantsen veroorzaken bultjes die dagenlang blijven jeuken.

Ze zijn moeilijk te bestrijden, lastig te zien en hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Volgens Parijs heeft een op de tien Franse huishoudens last van bedwantsen. In Nederland zijn zulke cijfers niet voorhanden, want niemand houdt ze bij. Zowel het RIVM als de GGD beperkt zich tot een lijstje van adviezen.

Aantal problemen in Nederland neemt toe

Maar de plaagdierensector signaleert een duidelijke groei van het probleem in het afgelopen jaar. "In de coronatijd reisden mensen niet, toen kregen we af en toe een melding", vertelt Allard Westra van Westra Ongediertebestrijding.

"Maar nu hangen er meerdere mensen per week aan de lijn. We zijn weer explosief meer gaan reizen, dus de diertjes verplaatsen zich eenvoudig over de wereld", voegt hij eraan toe. "Het gaat uitstekend met de bedwantsen in Nederland en dat is dus geen goed nieuws voor ons mensen. Al lijkt men ook alerter te zijn op signalen, zoals de ontlasting van de dieren op de grond of je matras."

Max Strating van stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) bevestigt deze trend. "Bedwantsen vind je overal waar mensenbloed beschikbaar is", legt hij uit. "De bedwants leeft vooral op plaatsen waar mensen op voorspelbare tijden in rust aanwezig zijn: op en rondom bedden. Ze leven verborgen in de kieren en gaten van je slaapkamer en kruipen 's nachts tevoorschijn om hun bloedmaaltijd te nuttigen."

 

'Meer reizigers, dus meer verplaatsingen'

Platform Plaagdierbeheersing Nederland merkt dat de bedwants vooral floreert op plekken waar veel reizigers samenkomen. Het gaat dan om zowel vakantiegangers als forensen. "Zo doen zich in Amsterdam veel problemen voor. Maar ook bijvoorbeeld in Enschede, een knooppunt voor forensen uit het oosten", zegt Ithamar Jonker van de brancheorganisatie.

"We zien daar echt horrorkamers waar zich onder het matras of het bed echt honderden bedwantsen bevinden." Volgens het platform is er al tien jaar een stijgende trend. "Al zagen we een dip in de ontwikkeling tijdens corona", voegt Jonker eraan toe.

Westra signaleert ook een probleem in studentensteden. "Studenten slapen met regelmaat bij elkaar. Kleren blijven dan op de grond liggen", schetst hij. "Daar kruipen de bedwantsen dan in. Een recept voor problemen. Zeker in studentenhuizen kan het dan heel snel gaan."

'We zijn goed voorbereid en het is hier kouder'

Een bijkomend probleem is dat een nieuwe generatie bedwantsen resistent is geworden voor de pesticiden die in Nederland gebruikt mogen worden om de insecten te bestrijden. "De eerste grote problemen met bedwantsen deden zich voor in New York", weet Jonker. "Er komt nu een generatie aan die deels resistent is voor de gangbaarste giftige middelen."

Toch is er ook goed nieuws te melden, zegt Strating. "Niet iedereen wordt direct door bedwantsen gebeten. En er zijn ook mensen die er nauwelijks last van hebben", stelt hij. "Met gezond verstand kun je al veel problemen voorkomen. Grijp meteen in als je bedwantsen vermoedt. Zorg dat je koffers en kleren niet 's nachts op de grond laat liggen."

Strating: "Bovendien zijn de Nederlandse ongediertebestrijders goed voorbereid. Verder is het hier kouder dan in Frankrijk. Bedwantsen houden niet van lage temperaturen."

Nieuws

 • Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is

  NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden     Fran...

  Lees meer
 • Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?

  Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Webshop

  Webshop Inprema

  In onze webshop bieden wij een ruim assortiment aan voor het zelf bestrijden en voorkomen van ongedierte

  Webshop
 • www.lastvanwespennest.nl

  Last van wespen?

  Inprema. Voor snelle, betaalbare en vakkundige wespenbestrijding

  Lees meer
 • www.lastvanhoutworm.nl

  Last van houtworm?

  Inprema. Voor snelle, vakkundige behandeling met garantie

  Lees meer
 • www.lastvanbedwants.nl

  Last van bedwants?

  Inprema voor bestrijding bij bedrijven en particulieren

  Lees meer
 • www.lastvanmuizen.nl

  Last van muizen?

  Inprema. Voor snelle, doeltreffende en discrete service

  Lees meer