• grote-houtwormkever-inprema

Nieuws

  • Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is

    NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden     Fran...

    Lees meer
  • Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?

    Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...

    Lees meer
Meer nieuws

Grote houtwormkever/ bonte knaagkever

De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd.

De larven ontwikkelen zich bij het liefst in eikenhout, al kan de ontwikkeling ook plaatsvinden in andere loofhoutsoorten. 

Uiterlijk

De volwassen grote houtwormkever is behaard en donkerbruin gekleurd met geelachtige spikkels. Hij wordt ongeveer 6-8 mm lang. De eitjes van de kever zijn wit en ongeveer 0,6 mm in doorsnede. Omdat ze zo klein zijn worden ze slechts zelden opgemerkt. De larve is geelachtig wit, gekromd en kan ± 11 mm lang worden. Hij heeft drie paar kleine pootjes en is bedekt met fijne haartjes. De pop is ca. 8 bij 3 mm groot en witachtig van kleur.

Ontwikkeling

Grote houtwormkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat de ontwikkeling 4 stadia kent: ei–larve–pop–adult. De ontwikkeling van ei tot kever duurt minstens 3 jaar en kan ook buitenshuis plaatsvinden.
Het wijfje legt 40-60 eitjes op ruw hout, in spleetjes en in gaatjes (bijvoorbeeld in uitvliegopeningen). Aangenomen wordt dat een deel van de kevers reeds in het hout paart, waarna de wijfjes de eitjes in het hout afzetten. De groei van de larven is afhankelijk van de aanwezigheid van houtrotverwekkende schimmels, die zich in het hout gevestigd hebben. Vooral hout dat vochtig is en waardoor “rot” ontstaat, wordt door deze insecten aangetast. De aantasting kan tot diep in het hout doorgaan.

De grote houtwormkever leeft zo’n 10 maanden, waarvan ongeveer 2 maanden buiten het hout (onder meer in holle ruimten in het hout). Ze verblijven tot het daarop volgende voorjaar in het hout. In april en mei komen de volwassen kevers tevoorschijn; in verwarmde gebouwen kan deze periode al beginnen in januari en doorlopen tot juni.
Ze verlaten het hout via zelf geknaagde uitvliegopeningen. Vaak bevinden zich grote aantallen uitvliegopeningen vlak bij elkaar, zodat het soms lijkt alsof een schot hagel op het hout is afgevuurd. De openingen zijn rond en 2,5-4 mm in doorsnede.

Leefwijze

De kevers vliegen in het voorjaar uit. Dit uitvliegen kan zowel aan de buitenkant van het hout als binnenin in een zogenaamde kraamkamer gebeuren. De kevers gaan dan paren, waarna de wijfjes eitjes gaan leggen. De paring zelf gebeurt vooral in de namiddag bij gunstige temperatuur. Zowel de mannetjes als de wijfjes tikken met hun kop tegen het hout om elkaar te lokken (‘klopkevers’): 6-8 snelle tikjes met korte tussenpozen. Hieraan hebben ze de bijnaam doodskloppertje te danken. Het bijgeloof wilde namelijk dat in gebouwen waar dit insect te horen was, binnenkort iemand zou sterven.

Schade

De grote houtwormkever tast vooral loofhout aan (eiken, iepen en kastanje). Daarnaast wordt soms grenen ook aangetast. De aantasting betreft zowel spint- als kernhout. Vooral hout van balkeinden en verbindingen worden aangetast.
Soms kan de grote houtwormkever ook nuttig zijn, vooral bij het opruimen van afvalhout.

Wering en preventie

Om last door grote houtwormkever te voorkomen is het belangrijk om vochtproblemen als doorslaande muren, optrekkend vocht e.d. op te lossen. Ook  lekkages op heffen is erg belangrijk. Verwijder ook sterk aangetaste houten balken en verbeter de ventilatie in de vertrekken.

Bestrijding

Voor de bestrijding is het belangrijk dat vochtproblemen opgelost worden. Ook moet er een optimale ventilatie aanwezig zijn.
Onder deze omstandigheden zullen schimmels zich niet kunnen ontwikkelen of handhaven en zal ook de kever na verloop van tijd sterven. Grotere larven kunnen echter nog blijven leven in vrij droog hout (vochtgehalte ca. 12%), al verloopt de ontwikkeling dan wel trager.
Aangezien hiermee een aantal jaren gemoeid zijn, verdient het aanbeveling om deze kevers te laten bestrijden.

  • Bestrijding:
    Voordat een bestrijding kan worden uitgevoerd  dient hout stofvrij  gemaakt  te worden beits-, verf- of laklagen dienen verwijderd te worden. Het heeft geen zin om geverfd hout te behandelen, omdat het  middel niet in het hout zal kunnen trekken.  

  • Houtversteviging:
    Soms is het noodzakelijk het aangetaste hout, nadat de bestrijdingswerkzaamheden zijn uitgevoerd, te verstevigen. Dit wordt gedaan door daartoe gespecialiseerde bedrijven en kan bijvoorbeeld d.m.v. door een Epoxyharssysteem met wapeningsstavenaan te laten brengen. Met behulp van deze houtrestauratietechniek kan de oorspronkelijke constructie behouden blijven zonder afbreuk te doen aan de sterkte-eigenschappen van het hout.

  • Bel voor een vrijblijvende afspraak en een inspectie : 0172-577458 of laat uw gegevens achter op ons contactformulier en een van onze medewerkers belt u binnen 24 uur terug

Nieuws

  • Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is

    NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden     Fran...

    Lees meer
  • Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?

    Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...

    Lees meer
Meer nieuws
  • Webshop

    Webshop Inprema

    In onze webshop bieden wij een ruim assortiment aan voor het zelf bestrijden en voorkomen van ongedierte

    Webshop
  • www.lastvanwespennest.nl

    Last van wespen?

    Inprema. Voor snelle, betaalbare en vakkundige wespenbestrijding

    Lees meer
  • www.lastvanhoutworm.nl

    Last van houtworm?

    Inprema. Voor snelle, vakkundige behandeling met garantie

    Lees meer
  • www.lastvanbedwants.nl

    Last van bedwants?

    Inprema voor bestrijding bij bedrijven en particulieren

    Lees meer
  • www.lastvanmuizen.nl

    Last van muizen?

    Inprema. Voor snelle, doeltreffende en discrete service

    Lees meer