Bruine rat

Uiterlijk:

 

De rug is meestal grijsbruin en de buik is iets lichter van kleur. De kleur is niet bepalend voor de soort en er zijn meer kleurvarianten mogelijk.

De bruine rat is stevig gebouwd, heeft een stompe snuit en de oren zijn zichtbaar. De staart is korter dan het lichaam.

Lichaamslengte is 22 tot 23 cm en deze rat weegt ongeveer 500 gram. De keutels liggen in groepjes bij elkaar en zijn pindavormig.

 

Ontwikkeling:

 

Draagtijd 21 tot 23 dagen, maximaal 15 worpen, en 7 tot 10 jongen per nest.

Jongen kunnen na 3 maanden deelnemen aan de voortplanting.

Ze leven gemiddeld 1 jaar in de natuur.

 

Leefwijze:

 

Een bruine rat kan heel goed zwemmen en graven. Ze leven dan ook vaak in de nabijheid van slootkanten, in riolen en nabij mesthopen, in kruipruimten of op afvalstortplaatsen. Het is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel. De bruine rat was en is de oorzaak van veel overlast voor de mens. De bruine rat kan zich goed in de buurt van de mens handhaven, omdat die zijn afvalprobleem vaak niet netjes oplost.

 

Schade:

 

De bruine rat staat bekend als een overbrenger van ziektes als de ziekte van Weill of paratyphus.

Bevuiling van en knaagschade aan produkten.

 


Bestrijding buitenom:


Per 1 januari 2015 is het slechts onder strikte voorwaarden nog toegestaan om buiten knaagdierbestrijdingsmiddelen in te zetten voor de bestrijding van bruine ratten. Dit mag dan alleen door een professionele bestrijder uitgevoerd worden en als aan alle voorwaarden als gaten dichten, huishouding etc. voldaan is.

Eigenlijk kan men stellen dat het na 1 januari niet meer toegestaan is om giftig lokaas buiten te gebruiken.

Klemmen door ons laten plaatsen in speciale beschermende kisten is een prima alternatief. Uiteraard kunnen we deze

compleet aan u leveren en de kisten en klemmen plaatsen. Ook voor controles van de klemmen bent u bij ons aan het juiste adres.


Bel bij last door ratten voor een vrijblijvende inspectie en een bestrijdings- en preventie advies op maat direct: 0172-577458. U kunt ook uw gegevens achterlaten op het contactformulier op onze website en we bellen u direct terugVolg ons


facebook (1)   twitter   google_plus   linkedin  Deel deze pagina


Bruine rat I stock 20141020_143803_resized goodnature-trap