Huiszwam

De belangrijkste schimmel in gebouwen is de huiszwam, deze veroorzaakt de meeste schade.

 

Hoe herkent u de huiszwam?

 

De aantasting door de huiszwam begint vaak onder de begane grond vloer in de vloerbalken en het vloerhout omdat hier vaak sprake is van een hoog vochtgehalte en er slechte ventillatie aanwezig is. Bij huiszwamaantasting komt men op het oppervlak van hout, muren en/ of grondslag vaak een soort witte wollige vlokken tegen het mycelium of vruchtlichaam genaamd. Na verloop van tijd groeit dit mycelium uit tot zwamdradenlichamen, platte 1 tot 3 cm dikke gerimpelde koeken, bruin van kleur met witte randen. Aangetast hout verkleurt eerst bruinachtig. Later ontstaan er scheuren in de lengterichting van het hout  en loodrecht op de vezelrichting van het hout. Er ontstaan kubus achtige blokjes. De aangetaste balken verliezen hun draagkracht.

 

Bestrijding van aantastingen:

 

Om een zwamaantasting te bestrijden is het noodzakelijk dat de vochtigheidsgraad van het hout omlaag wordt gebracht. Dit kan betekenen dat er bouwkundige maatregelen moeten worden getroffen. Ook kan dit betekenen dat gedeelten van het hout verwijderd en vervangen moeten worden. Het nieuw aan te brengen hout dient voor plaatsing te worden behandeld met een middel dat aantasting door zwammen verhinderd.

Wanneer stenen muren zijn aangetast dient het stucwerk te worden verwijderd, de voegen te worden schoongekrabd en moet een behandeling van die oppervlakken plaatsvinden met een zwamwerend middel. Ook de grondslag van de kruipruimte dient te worden behandeld en van een nieuwe laag zand voorzien te worden.

 

Wij beschikken over ruime ervaring in het bestrijden van huis en kelderzwam. Bel voor een vrijblijvende inspectie direct!: 

0172-577458Volg ons


facebook (1)   twitter   google_plus   linkedin  Deel deze pagina


houtrot Houtrot Van Swietenstraat 20180907_102249_resized