Houtrotverwekkende schimmels

Door de aanwezigheid van vocht in een houtconstructie van een gebouw kan zwam aantasting onstaan. Zwam veroorzaakt houtrot

waardoor een constructie binnen korte tijd ernstig kan verzwakken.

 

De huiszwam en de kelderzwam zijn de meest voorkomende schimmels in onze gebouwen of woningen. Zij tasten hout aan dat al een tijdje vochtig is bijvoorbeeld door een lekkage. Zwammen groeien niet alleen op en in hout, maar ook over en door muren heen. De huiszwam kan binnen een half jaar de draagkracht van een vloer met 50% verminderen.

Bij aantasting door zwammen, is er onvermijdelijk ook een vochtprobleem. De oorzaken hiervan kunnen variëren van onvoldoende ventilatie, optrekkend- en doorslaand vocht tot niet opgemerkte lekkages.De schimmels kunnen onderverdeeld worden in bruinrot-, witrot-, en zachtrotschimmels. Door aantasting wordt cellulose en/of lignine in het hout vernietigd, waardoor de sterkte van het hout zeer snel vermindert. Bruinrot schimmels veroorzaken krimpscheuren in de lengterichting van het hout en loodrecht op de lengte van de vezelrichting. Dit wordt ook wel kubusrot genoemd.

Bekende voorbeelden van bruinrot zijn de huis- en kelderzwam.

 

Om zwamaantasting in hout succesvol te kunnen bestrijden is het essentieël dat de vochtigheidsgraad van het hout onder 22% gebracht wordt. Dit kan betekenen dat er bouwkundige maatregelen, als bijv. zorgen voor voldoende ventillatie, moeten worden getroffen. Ook kan dit betekenen dat gedeelten van het hout verwijderd en vervangen moeten worden. Het nieuw aan te brengen hout dient voor plaatsing te worden behandeld met een middel dat aantasting door zwammen verhinderd. Wanneer stenen muren zijn aangetast dient het stucwerk te worden verwijderd, de voegen te worden schoongekrabd en moet een behandeling van die oppervlakken plaatsvinden met een zwamwerend middel.

 

Bel voor een vrijblijvende inspectie en vakkundig advies en scherpe tarieven: 0172- 577458 of laat uw gegevens achter op het contactformulier op onze site en we bellen u terug.


Recensie:

 

D. Vastgoed B.V. Amsterdam: Wij zijn zeer tevreden over de snelle en professionele manier van handelen en vooral behandelen door Inprema.Volg ons


facebook (1)   twitter   google_plus   linkedin  Deel deze pagina


20140324_112802_resized_1 foto04_kelderzwam